Hefboom op uw vermogen, een fata morgana?

Auteur: Peter Magherman
Topic: Beleggingen

Stel: u hebt een beleggingsportefeuille en die draait rendementsgewijs best wel lekker. Er komen jaarlijks een aantal procenten bij en dat geeft een goed gevoel. Aan de andere kant dromen u en uw partner nu al even van een tweede verblijf onder de Spaanse zon. Er meerdere keren per jaar een aantal weken tussenuit trekken naar uw eigen buitenverblijf is iets wat financieel stilaan ook binnen bereik ligt.

Het is alleen verdomd spijtig dat uw beleggingsportefeuille zal moeten opgeofferd worden om uw Spaanse droom te realiseren. Wat gelijk ook betekent dat uw jaarlijkse procenten letterlijk verdwijnen als sneeuw voor de zon. Want genieten van een buitenverblijf én het beleggingsrendement van de roerende portefeuille aanhouden? Dat is enkel te vinden aan de ‘Costa mo woar zijn’!

Heel wat mensen die op dit punt in hun leven komen souperen bijgevolg onnodig hun portefeuille op om deze investering te realiseren en missen hierdoor de unieke kans om een hefboom op hun vermogen te plaatsen.

Een spijtige zaak, want via een vermogenskrediet hoeft eten van beide walletjes namelijk geen fata morgana te zijn.

Het vermogenskrediet zet je beleggingsportefeuille dubbel aan het werk. In plaats van ze om te vormen tot Spaanse baksteen geef je ze in onderpand om een lening af te sluiten. Ze blijft dus bestaan waardoor je ook je rendement blijft halen. Met de geleende centen investeer je in het vastgoed. 

Waarom is dit nu zo interessant? 

Simpel: een historisch lage rentestand gecombineerd met een aanhoudende hausse op de aandelenmarkt. Met andere woorden: lenen is goedkoop en aandelen blijven opbrengen. De goede verstaander snapt dat het vermogenskrediet hier dus tweemaal profiteert.

U, als trouwe lezer en dus ook kritische geest, bent het gewend een stapje verder te redeneren dus we horen het u al denken: zeer interessant allemaal, maar wat als de financiële markten er plots sterk op achteruit gaan? 

Wij zouden uiteraard de titel adviseur niet waardig zijn mochten we ook hier geen antwoord op kunnen bieden. Een kredietnemer heeft namelijk de keuze uit verschillende beveiligingsmechanismen.

Als afsluiter halen we nog een extra voordeel aan: anders dan bij een hypothecaire lening moet de kredietnemer geen notariskosten betalen. Wat uiteraard ook betekent dat er geen hypotheek aan te pas komt. Een proces dat tegenwoordig alsmaar langduriger en complexer wordt. Dit al helemaal als het gaat om een tweede verblijf in het buitenland, want daar zijn de procedures nog omslachtiger.

Lastig, als u die sangria al bijna kunt proeven. 

Meer info?