Groene was

Auteur: Dieter De Milde
Topic: Beleggingen

Tot voor kort had ik nog nooit van naderbij kennisgemaakt met onze wasmachine. Toen een vroege midlifecrisis resulteerde in een quasi dagelijks nieuw sportwasje, bracht mijn lieftallige wederhelft ons op een eerder kordate manier in contact. Er bleek een ingewikkelde strategie achter te zitten: een half potje van dit en een bodempje van iets anders, de draaiknop juist zetten (synthetisch!) en last but not least: het aantal graden correct instellen.

Wanneer de instructies niet nauwgezet gevolgd worden kan het resultaat net iets anders uitvallen dan verwacht. U heeft misschien ooit al eens een wit marcelleke in een groentje zien veranderen?

In de financiële sector heet dat greenwashing: een gewoon fondske in een groentje veranderen. (Of toch op zijn minst groener doen lijken dan het is.) Een nieuw fenomeen naar aanleiding van het steeds groter wordend bewustzijn omtrent duurzaamheid. Financieel adviseurs kregen steeds meer de vraag om in duurzame fondsen te beleggen met als gevolg dat steeds meer fondsenhuizen hun producten (soms ten onrechte) als groen gingen bestempelen.

Bleek dat de (green)wasmachine hier en daar toch wat overuren gedraaid had. Presenteerden half 2022 nog een dikke 400 fondsen zich als de meest duurzame van het land, heeft een kwart daarvan ondertussen zijn donkergroene status ingeruild voor een minder shiny statuut. Dit enerzijds omwille van strengere regelgeving, anderzijds omwille van de schrik om als greenwasher  bestempeld te worden.

Op www.towardssustainability.be worden een kleine 800 producten onafhankelijk getoetst op duurzaamheid.

Niet alleen krijgen wij steeds meer spontaan de vraag van (potentiële) klanten om hun centen duurzaam te beleggen, we worden sinds augustus 2022 verplicht om te peilen naar duurzaamheidsvoorkeuren. Bij Octavio krijg je vier keuzemogelijkheden:

  • mijn belegging hoeft niet noodzakelijk duurzaamheidsaspecten te bevatten.

Of ik wil dat mijn belegging:

  • duurzaamheidsaspecten bevat, maar heb geen specifieke voorkeur.
  • bijdraagt aan een milieudoelstelling.
  • bijdraagt aan milieu en/of zaken met een sociaal karakter.
  • rekening houdt met ongunstige effecten op ecologische, sociale- en werkgelegenheidszaken, eerbiediging van de mensenrechten en bestrijding van corruptie en omkoping.

Er zijn dus wel wat gradaties als het op duurzaam beleggen aankomt. Een goed beheerd fonds kiezen uit een massa mogelijkheden was sowieso al geen evidentie, maar als er zeer specifieke duurzaamheidsaspecten bijkomen wordt het dus nog moeilijker.

Gelukkig schiet hier en daar een handig initiatief uit de grond. Meer dan eens ging ik samen met potentiële beleggers kijken hoe voorgestelde fondsen uit de verf kwamen op www.towardssustainability.be. Een website waar een kleine 800 producten een onafhankelijke toets doorstonden op duurzaamheid. Men krijgt er een handig overzicht van een waaier aan indicatoren. Van de gebruikte duurzame strategieën tot blootstelling aan controversiële sectoren en de CO2-impact van de investeringen.

Tussen alle duurzaamheidskeuzestress (scrabble toppertje) zou men haast vergeten dat het handig is als het fonds ook nog wat resultaat haalt. Een groen marcelleke krimpt nu eenmaal ook bij het wassen op een verkeerd aantal graden..

Of het resultaat proper is weet men in veel gevallen pas achteraf, maar we kunnen u alvast helpen met het selecteren van het juiste wasprogramma. Zowel voor grote als voor kleine wasjes.

Meer info?