Alles over Pensioenen

Octavio - Vermogensbeheer - Pensioen 1

Optimaliseer uw pensioen

Uw pensioenopbouw is zoveel meer dan fiscale voordelen benutten: het is vaak uw langstlopende belegging. Een investering die u meer dan nodig zal hebben, en waar u dus maar beter goed over nadenkt. Er worden doorgaans 4 pensioenpijlers onderscheiden. De samenstelling van 3 van de 4 pijlers kunt u zelf sturen , op vlak van fiscaliteit, spreiding en rendement.

De 4 pijlers nog even toegelicht

1e pijler

Het wettelijk pensioen dat verplicht is en wordt uitbetaald door de staat. Dit bedrag wordt berekend op basis van uw statuut, uw loon en het aantal jaar dat u werkte.

2e pijler

De beroepsgebonden pensioenopbouw, zoals het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ), RIZIV, Individuele PensioenToezegging (IPT) en een groepsverzekering.

Deze pijler is anders voor zelfstandigen dan voor werknemers en loontrekkenden.

3e pijler

De privé-opbouw van uw pensioen op een fiscaal voordelige manier. U kan dit doen door langetermijnsparen en pensioensparen. Voor beide krijgt u een belastingvermindering.

4e pijler

Dit is het niet-fiscaal sparen dat u heel wat mogelijkheden biedt: vastgoed, uw eigen bedrijf, door overname, verkoop, enz. Kortom, alles wat u kan sparen en wat waarde heeft.

Voor deze pijler helpen we u de waarde te bepalen, te behouden en te optimaliseren.

Octavio - Vermogensbeheer - Pensioen 2

Kop of munt: Hoe zeker bent u van uw pensioenopbouw?

Als iemand u vraagt om 30 jaar lang te beleggen, weegt u de voor- en nadelen waarschijnlijk eerst goed af. Pensioensparen is net zo’n belegging op lange termijn. Waarom zou u hier dan niet bij stilstaan?

Wist u bijvoorbeeld dat…
  • Uw pensioensparen een risicovolle belegging kan zijn?
  • U kan kiezen tussen een bancair pensioenspaarfonds en een pensioenspaarverzekering?
    Beide vormen verschillen fundamenteel. Zo kan u kiezen om via de beurs te beleggen, of opteren voor een vast rendement met kapitaalsgarantie. Ofwel een combinatie ervan, wat u het beste past.
  • De eindbelasting op uw pensioensparen anders wordt berekend als u in een fonds belegt, dan wel in een verzekering?

U heeft meer opties dan u denkt. Wij leggen u de mogelijkheden en voordelen van het systeem graag uit, zodat u de beste keuze kunt maken.

Vraag nu uw persoonlijke pensioenmap aan

We komen langs voor een gesprek en bezorgen u een overzicht van de 4 pijlers van uw pensioen. Zo heeft u een compleet overzicht van uw huidige situatie en kan u bijsturen waar nodig. We structureren en zorgen voor een duidelijk overzicht.

VRAAG EEN GESPREK AAN